Mycose / Schimmelnagel

Mycose nagels
Onychomycose


De nagel : Nagels zijn compacte solide maar buigzame hoornplaatjes, gelegen op de uiteinden van onze vingers en tenen. In principe zijn nagels doorzichtig. De nagel is geheel vergroeid met de onderlaag, het nagelbed, met uitzondering van zijn uiteinde, het distale deel.

Functie
: Nagels hebben van nature een beschermende functie. Ze ondersteunen de tastzin, ondanks het feit dat zich in de nagelplaat zelf geen zintuiglijke zenuwcellen bevinden. De nagel beschermd de eindkootjes van vingers en tenen, dragen bij aan de stabiliteit tijdens het afwikkelen, met name de nagel van de grote teen, Cosmetisch, ook hebben ze een krabfunctie( vooral de vinger nagels) en verhogen van de grijpfunctie van de vingers.

De groei : De matrix produceert dicht opeengepakte hoorncellen, waaruit de nagel wordt gevormd. Het groeiende deel kunt u niet zien omdat dit onder de huid verborgen ligt. De cellen worden naar voren gestuwd door de aanmaak van nog meer cellen. Deze nieuwe cellen vormen de nagelplaat, de eigenlijke nagel die door zijn harde materiaal de gevoelige zenuwuiteinden in de tenen beschermd. Bij het halve maantje bevindt zich en stukje huid, de nagelriem, dat de overgang als het ware verzegelten er voor zorgt dat er geen infecties of vuil onder de nagel kunnen doordringen. In tegenstelling tot haren groeien nagels continu door. De gemiddelde groeisnelheid is 0,05 tot 0,1 mm per dag .Bij jongere mensen groeien nagels sneller dan bij oudere en bij mannen sneller dan bij vrouwen. Verder groeien de vingernagels sneller dan teennagels dit komt omdat de tenen niet zo mobiel zijn als de vingers en de bloedcirculatie in de voeten minder efficiënt is dan in de handen, groeien teennagels daardoor langzamer.

Hoe ontstaat een Mycose/schimmel nagel
In principe is de nagel niet zo vatbaar voor schimmelinfecties. Bij een beschadiging van de nagel- nagelriem kan echter gemakkelijk een infectie optreden na bijvoorbeeld een trauma of door constante druk van het schoeisel op de nagelplaat. Daarnaast spelen ook hygiënische factoren zoals slecht ventilerend schoeisel en slecht afdrogen van de voeten een rol. Een schimmelnagel (ook wel: kalknagel genoemd in de volksmond) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist (Candida). De belangrijkste verwekkers zijn dermatofyten en Candida (Gist). Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden. Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam.

Schimmels en gisten


Belangrijkste risicogroepen :
- Cliënten met (huid) voetschimmel
- Diabetespatiënten
- Bejaarden
- Patiënten met een verminderd doorbloeding
- Sporters
- Mensen met overmatige zweetvoeten

Hoe ziet het eruit : Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
  • Het gedeeltelijk loslaten van de nagelplaat aan de top van de nagel (distale onycholysis),
  • Hoornvorming onder de nagelplaat waardoor deze omhoog geduwd wordt.
  • Oppervlakkige witte/gele verkleuring van de nagelplaat (oppervlakkige mycose).
  • Broze/brokkelige nagel
Uiteindelijk kan in sommige gevallen de hele nagelplaat verloren gaan .

Behandeling van de mycose/schimmel nagel door de Pedicure :
Al het aangetaste weefsel waar de schimmel of gist in zit wordt zoveel mogelijk weggefreest. Ook een gezond stukje van de nagel wordt hierbij meegenomen, hier kunnen ook schimmelsporen inzitten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het zich opnieuw uitbreid. Als dit gedaan is kunnen we met de behandeling/verzorging beginnen.
Er zijn diverse behandel methoden er wordt altijd een schimmel dodend/remmend product gebruikt in de vorm van een zalf, tinctuur/druppels. Ook kan er door de huisarts een kuur voorgeschreven worden met pillen zodat het van binnenuit aangepakt wordt. Voor een snelle genezing en optimaal effect, wordt u na de eerste behandeling elke 4-6 weken terug verwacht om te kijken hoe de nagel zich hersteld zonodig wordt er nogmaals stukje nagel weggefreest. Ook wordt ervan u verwacht secuur om te gaan met het dagelijks druppelen van de nagel(s). Om dan samen een mooi resultaat te behalen.

Aangetaste nagel

gezonde nagel na behandeling
Voor u nog even de factoren op een rijtje zetten, hoe een nagelmycose of schimmelinfectie kan ontstaan :
- Bij beschadiging van de nagel,nagelbed of nagelriem.
- Vochtige/warme omgeving
- Vaatproblemen
- Diabetes mellitus/neuropathie
- Na bepaalde infectieziekten
- Immunologische stoornissen(Aids)
- Stofwisselingstoornissen als jicht
- Door darmbacteriën (streptococcus)
- Door gebruik van medicatie o.a antibiotica
- Zeepresten en het niet goed afdrogen van de voeten
- Slechte hygiëne en nagelonderhoud
- Schimmelinfectie van de huid
- Dragen van kunststof materialen (synthetische sokken en schoenen in relatie tot overmatig transpiratie)
- Knellende schoenen