Over voeten

Uw voet

Waarvoor dienen voeten?
Voeten zijn bedoeld om op te staan en om op te lopen. De voet is hiervoor perfect geconstrueerd. De samenstelling van de botten en bindweefsels is zo stevig, dat de spieren niet hoeven te werken wanneer iemand staat. Op deze manier kunnen mensen langere tijd staan zonder dat er noemenswaardige vermoeidheid optreed.

De opbouw van uw voet:
Uw voeten staan aan de basis van uw skelet. Uw voet bestaat doorgaans uit een complexe structuur van 26 verschillende botjes die met elkaar verschillende gewrichten vormen. Door stevige bindweefselstructuren (ligamenten) worden de botstukjes bij elkaar gehouden. Deze botten en ligamenten samen bepalen het model van de voet. De spieren en pezen welke aanhechten op bepaalde botstukjes zorgen ervoor dat uw voet kan bewegen. De voet wordt vaak verdeeld in de achtervoet, de voorvoet en de tenen.

De achtervoet bestaat uit het sprongbeen en het hielbeen.

De voorvoet bestaat uit het scheepsvormige been, het dobbelsteenvormige been, de drie wigvormige beentjes en de vijf middenvoetsbeentjes.

De tenen : de grote teen bestaat uit twee kootjes en de overige tenen uit drie kootjes. De combinaties van deze botjes vormen de gewrichten

Bovenste spronggewricht
Dit gewricht wordt gevormd door het bovenste deel van het sprongbeen, het kuitbeen en het scheenbeen. Dit wordt ook wel het enkelgewricht genoemd. Het kuitbeen en het scheenbeen zijn vergroeid met elkaar en vormen zo een stevige “vork” waartussen het sprongbeen(talus) zit.

Onderste spronggewricht
Het onderste vlak van het sprongbeen vormt samen met het hielbeen het onderste spronggewricht.

Middenvoetsgewricht
Het hielbeen en het sprongbeen vormen samen met de voorvoet het middenvoetsgewricht.

Gewrichten van de tenen
Samen met de middenvoetsbeentjes vormen de tenen gewrichten. De kootjes van de tenen vormen eveneens gewrichten.



Voeten worden de hele dag door belast. Bij een slechte verzorging en verkeerd schoeisel kunnen tal van klachten ontstaan.

Klachten en oorzaken:

Likdoorn
Is een verharde naar binnen groeiende eeltkern in de vorm van een puntzakje met de punt in de huid gericht. Een likdoorn ontstaat meestal door langdurig plaatselijke druk en wrijving en oefent druk uit op de zenuwuiteinde en daardoor veel pijn kan veroorzaken. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen of door een verkeerde stand van de voeten of tenen of beide.

Eelt
Eeltvorming ontstaat door druk van buitenaf. Het is een logische en natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Overmatige eeltvorming ontstaat door teveel aan druk. Deze druk ontstaat door slecht passend schoeisel, overbelasting of een standsafwijking.

Ingroeiende nagel
Door de nagels te kort en niet recht af te knippen kan de grote teennagel in het vlees groeien, waardoor een zeer pijnlijke ontsteking kan ontstaan.

Blaren
Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe of te ruime schoen.

Hallux valgus
Deze belangrijke misvorming van de eerste, de grote teen, is een gevolg van een “misgroeien” van de grote teen naar buiten toe en het gelijktijdig breder worden van de voorvoet. Daardoor ontstaat er een pijnlijke zwelling ter hoogte van de eerste teen, en kan heel pijnlijk worden. Het zijn vooral, vrouwen die deze afwijking hebben en is vaak ook erfelijk bepaald. Vanzelfsprekend zal het dragen van nauwe schoenen aanleiding geven tot pijnklachten. Het dragen van te nauwe schoenen en schoenen met hoge hakken verergeren het proces.                                         .

Hamertenen
Een hamerteen is een teen die een afwijkende vorm aanneemt en lijkt op een klein hamertje uit een piano. De pijn ontstaat door druk op bepaalde gewrichtjes van de teen, bij het lopen of door krap schoeisel. Een hamerteen komt vaak voor boven middelbare leeftijd en bij vrouwen.

Klauwtenen
Een klauwteen is een teen die krom staat, maar nog niet is vastgegroeid in die stand. Het is een voorstadium van de hamerteen.





Advies


Draag goede passende schoenen met voldoende ruimte in hoogte en breedte met een lage hak.

Koop schoenen zo laat mogelijk in de middag de voeten zijn dan vaak wat opgezet.

Verzorg uw voeten goed, knip uw nagels recht en niet te kort. Neem regelmatig een voetbad (met uitzondering van de diabetes en reuma voet) met een heerlijke ontspannende etherische olie of bruistablet. Crème uw voeten in met een huidvriendelijk product.

Bezoek regelmatig een Pedicure.

Uw voeten zijn het waard